• Kenyér, a tápláló finomság

Kenyér világnap a Fahéjban

Minden évben van egy nap, amit az egész világ a legfontosabb ételünknek szentel, melyről már a Bibliai idők óta az éltető táplálékként, a legfontosabb energiaforrásunkként beszélünk. Ez pedig nem más, mint a legalapvetőbb ételünk, ami minden ebédnél ott van az asztalon, a kenyér.

Mindenkinek vannak jó emlékei róla, legyen szó egy zsíros kenyérről uzsonnára vagy az első otthon készített cipóról, aminek finom illata belengte az egész házat. Talán nincs is olyan ember, aki ne tudná, hogy mi az a kenyér, vagy ne kóstolta volna. Sőt, többen kenyérgolyókkal is bombáztuk társainkat az iskolai ebédlőben, valljuk be őszintén.

Gyerekként az volt a legszebb délután, amikor a nagymamánk egy jó nagy szelet kenyeret megkent nekünk lekvárral. Vagy amikor alig bírtuk kivárni, hogy hazaérjünk, és rögtön felszeltük a friss, meleg, ropogós héjú kenyeret és magában majszoltuk a konyha közepén.

Október 16. minden évben erről szól. Az ételről, mely nem csak a testünket, de a lelkünket is táplálja.

A kenyér története

Kenyeret készítő asszony ábrázolása a kenyér világnap alkalmából

Kezdetben az ősember a magvakat természetes formájában, később a tűz megismerésével megpörkölve fogyasztotta. Ahogy fejlődött, rájött, hogy vízzel megfőzve kása készíthető belőle, majd később a leőrölt magvakat vízzel keverve, lepény is. A régészek gyakran találtak olyan nagyméretű lapos edényeket, amelyekben feltehetően ezeket meg lehetett sütni. Étkezésre legkorábban árpát és zabot használtak. A rozs a népvándorlás korában terjedt el, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik.

A magyarok már az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra gabonát termesztettek. A lepényből – azaz a kovásztalan kenyérből – fejlődött ki a kovászos kenyér.

Eredete mondákban, eposzokban, vallásos szövegekben írásos formában megtalálható a mezopotán, asszír, egyiptomi, görög és római írásokban. Megjelenik a fáraók sírjainak díszes falán, a görög frízek életképeiben. A keresztény vallás különös tiszteletet adott a kenyérnek. A vallási szertartásokon a kovásztalan kenyér – az ostya – Jézus testét szimbolizálja.

Választék? Végtelen!

Kenyérfajták a kenyér világnap alkalmából

Bármelyik pékségbe is megyünk be, biztos, hogy minimum ötféle kenyér közül választhatunk. Mindenhol van fehér, rozs, magvas, kukoricás és barna kenyér.

Azonban ezeken túl rengeteg fajtája van ennek az ételnek, melyeket lehet, hogy sokan nem is ismernek. Ennek érdekében összegyűjtöttünk párat, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni, megismerve új ízeket.

A teljes kiőrlésű gabonából és magvakból készült kenyerek lényegesen több rostot és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér kenyér. Megtalálható bennük a kálium, magnézium, cink és a kalcium is. Széles palettáról válogathatunk bizonyítottan egészséges kenyér fajtákat, melyek közül a legismertebbek: rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér, tökmagos kenyér, lenmagos kenyér, és egyéb magvas kenyér fajták. Búzacsírás, szójás, korpás, burgonyás, Graham (diétás kenyér) és a Bloomer (mákkal szórt sűrű vekni). Ezek mellett természetesen találkozhatunk szénhidrátcsökkentett változatokkal is, melyek a 21. században nagy divatnak örvendnek.

Ha valaki szeretné otthon kipróbálni a kenyérsütést, mi megtudtuk a tökéletes tippet:

A két legfontosabb dolog, amit mindenkinek tanácsolunk, az a kovászkészítés és a sütő felturbózása. Ha valaki otthon csinál magának kovászt, és azzal dolgozik, már óriási lépést tett afelé, hogy finom kenyere legyen. A másik a sütő: érdemes tenni bele cserepet vagy téglát, hogy a hőhatás legalább egy kicsit hasonlítson ahhoz, amit a kenyér egy rendes kemencében kap. A téglakemencének a falából sugárzik a hő, és ettől teljesen más lesz a héj kialakulása, ami a kenyérnél az egyik legfontosabb, tekintve, hogy ott vannak a legfontosabb ízanyagok. A légkeverést hagyjuk el, mert kívülről megégeti a héját, és a tészta nem tud rendesen átsülni.

Kedvet kaptál hozzá? 🙂

A kenyér világnapja

Október 16. a kenyér világnapja, melyet 2001 óta ünnepelnek az emberek, s melyről a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége határozott. A nap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének a jelentőségét. Már közel 30 ország ünnepli, elsősorban karitatív jelleggel, ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a dolgozók áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

A pékeknek nincs egyszerű dolguk, ezért mi is fontosnak tartjuk, hogy becsülve legyenek mind ők, mind a fáradtságos munkájuk. Nekik van az egyik legszebb hivatásuk, táplálékot készítenek az embereknek.

 

Nézd meg kenyereinket és széles választékunkat honlapunkon, majd látogass el hozzánk:

Kínálatunk

Hagyj üzenetet

A weboldal, a működéshez szükséges és a felhasználói élmény javítására szolgáló cookie-kat használ. További információ

1. A weboldal, a működéshez nélkülözhetetlen cookie-kat használ, amelyek hiányában bizonyos alapvető funkciók nem érhetőek el. 2. Egyes cookie-k a weboldalhasználatról névtelen információkat gyűjtenek, a felhasználói élmény javítására. Ezek a cookie-k személyes adatokhoz nem férnek hozzá. Élettartamuk a munkamenet befejezésével megszűnik.

Bezárás